Det amerikanske fredskorpset trekker seg ut

Daniel, den amerikanske fredskorpsdeltakeren som jobber sammen med meg i Nepal Forum of Environmental Journalist, har blitt nødt til å dra hjem på grunn av sikkerhetsårsaker.

Fredag for en uke siden kastet noen en bombe utenfor det amerikanske senteret her i Kathmandu. Det var bare en liten bombe, men den var ulik de andre som har blitt brukt av maoister her. Denne inneholdt spiker og ting som var laget for å skade folk. Uansett, bomben ble bare kastet utenfor bygningen og ingen kom til skade, men etter dette har den amerikanske ambassaden bestemt at all amerikansk fredskorpsaktivitet i Nepal skal opphøre. At det amerikanske fredskorpset trekker seg ut er historisk, ettersom de har vært her siden 1962. Det er imidlertid ikke bare på grunn av denne bomben. I den siste tiden har mange av de amerikanske fredskorpsdeltakerne ulike steder i landet fått besøk av maoister som forlanger at de skal forlate landet. (For noen dager siden traff dessuten en bombe en bro her i Kathmandu og 19 mennesker ble skadet.)

Det blir likevel feil å kalle maoistene terrorister. De har startet et opprør, en borgerkrig. En krig som kunne vært unngått, dersom demokratiske spilleregler hadde vært fulgt fra starten av. For maoistene prøvde i starten å jobbe som folkevalgte, men ble skjøvet ut i kulden av kongen og de andre partiene.

Kathmandu, september 2004

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.