Aldri mer elefanter

  • Folk lever for nærme villdyrene. Hvorfor må de leve så nærme nasjonalparken?

Fra nasjonalparken i Nepals jungel i Chitwan, søker sultne dyr i landsbyen etter mat nattetider. Beboerne søker til gjengjeld inn i jungelen for å finne nok ved, selv om det ikke er lov. De har ikke noe valg.

  • Jeg liker ikke å gå i jungelen, sier Dhurba, en av turistguidene vi møter på et av hotellene. – Jeg gjør det bare når jeg må, fordi noen turister har bestilt det. Jeg hadde egentlig bestemt meg for aldri å gjøre det mer.
  • Hvorfor er du redd for å gå ut i jungelen?
  • Jeg pleide å ta med turister på «jungle walk». Det var jobben min. En gang var jeg og en annen guide ute med et tysk par. Det var sent på dagen, vi hadde gått hele dagen og verken spist eller drukket noe. Solen brant og jeg var så tørst. Jeg og den andre guiden byttet på å gå foran, vi var på god vei tilbake og det var min tur til å gå foran, da vi fikk melding om at det var en vill elefant i området. Så vi la om turen og prøvde å gå utenom der vi trodde den var, men i stedet gikk vi oss rett på den.

Dhurba puster tungt. Jeg kan gjøre mye, neshorn og bjørn kan jeg takle, de kan du i hvert fall slåss med. Men en vill elefant, du har ingen ting å stille opp med mot et sånt dyr. Tennene er så store som så! Han tar et godt grep rundt overarmene sine. – Et enkelt støt med de tennene og du er ikke mer. Andre dyr kan du høre når de kommer, men en slik elefant… Han trenger ikke en gang å puste, han puster gjennom snabelen, han lager ikke en eneste lyd, plutselig står han bare der rett foran deg.

I panikken som fulgte ble de to guidene enige om å ta med hver sin turist. Dhurba tok med jenta og prøvde å krysse elva og få tak i en kano som kom glidende. Men elefanten ble bare trigget og kom etter.

  • Vi sprang det vi klarte, både jeg og den tyske jenta. Jeg var livredd. Når vi kom uti vannet, var det akkurat som han utfordret oss. Vi kom oss oppi kanoen og over vannet, og løp det vi klarte opp til hotellet. Den tyske jenta begynte å gråte, og når hun gråt var det akkurat som jeg gråt også. Det var da jeg bestemte meg for aldri å dra ut i jungelen mer.

  • Den ville elefanten kommer hit bare på grunn av elefant-avlssenteret her borte. Den kommer for å parre seg med hunnene der, sier Raj Gurung, som er statsautorisert guide og ekspert på villdyrlivet i Chitwan. Vi har tatt båten over til nasjonalparken og sitter og prater på elvebredden mens han forklarer meg hva alle sporene er. – Se, dette er leopard, sier han. Ferske leopardspor. Den har vært her i morges og drukket fra elven.
  • Jeg har aldri sett ville dyre angripe uten å bli provosert først, hvis det ikke er for å skaffe seg mat. De er ikke ute etter å plage noen. Hvorfor skulle ville dyr komme her og oppsøke folk? De har ingen interesse av det, de gjør ikke det, de kommer bare hvis de ikke finner nok mat inne i jungelen. Da kommer de om natta og spiser avlingene til bøndene her.

I følge to av guidene vi snakker med som har arbeidet i området de siste 15-20 årene, er antallet dyr i dramatisk nedgang. Guidene tror det er på grunn av flommene som tar med seg vegetasjon og slik at mange meter hvert år forandres til ørken. Og ikke minst på grunn av alle folkene som kommer ulovlig for å samle ved, for og byggemateriale fra trærne inne i skogen. Myndighetene har gjort denne aktiviteten ulovlig, uten å besørge befolkningens behov for energi og brensel.

  • Myndighetene skulle sørge for at folk har et alternativ, sier Gurung. 
  • Folk lever for nærme villdyrene. Hvorfor må de leve så nærme nasjonalparken? Når et neshorn angriper og dreper en person, skylder folk på neshornet. Men neshornet følger bare sine naturlige instinkter.

Siden maoistopprøret startet I 1996, har sknikskyting av truede dyrearter I parken økt kraftig på grunn av reduserte sikkerhetsposter. Ingen militære tør lenger stå på vaktpost der.

Chitwan, januar 2005

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.