Å fange atmosfæren i landet

En familie vasker gulrøtter i elven, en ung jente drikker blodet fra et bøffelhode under en festival, det rynkete smilet til en gammel mann, en ung kvinne som bærer grønne kvister til dyrene, gyllent skinn over de hvite toppene på Sagarmatha, fjellenes guddommelige mor…

205 nepalske fotografer har prøvd å fange essensen av sitt land i den første nasjonale fotokonkurransen som noen gang har blitt holdt i Nepal og som ble arrangert i Kathmandu 3. desember 2004 av flymagasinet Shangri-La og Royal Nepal Airlines.

410 bilder ble sendt inn og evaluert av fem dommere. Førstepremien på 50.000 rupier gikk til Rabi Kiran Bajracharaya, som generøst donerte pengegevinsten til fotoklubben i Kathmandu, for å ære pionerene innen fotografering i Nepal fordi de har gjort det enklere for ham å følge i deres fotspor.

Bajracharaya, hadde sendt inn to bilder, et av tradisjonell dans, det andre av nyttårsfestivalen i Kathmandu. Det siste bildet vant prisen for å fange den dramatiske og følelsesmessig ladete stemningen hvor folk samlet seg rundt en høy, pyntet vogn på Kathmandu Durbar Square for å feire det kommende året. Bajracharaya som har eid et kamera siden han var ni år, var veldig glad for å få prisen. Han sier det er første gang i hele hans liv at han vinner en slik pris. En påskjønnelse gikk også til Kabi Raj Karki fra Mugu som var den som hadde reist lengst for å delta i konkurransen.

De fotografene vi møtte som ikke fikk noen pris, håper det vil bli en ny sjanse neste år og at fotokonkurransen vil bli en årlig tradisjon.

Illustrasjonsfoto: Gard Weibye og Margunn Grønn. Tolk: Bhupendra Basnet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.